Tam Versiyonu Görüntüle : Yeniyim bir iki temel sorum var? ve daha fazlası
mythief
27-Haziran-2006, 13:40
Selam millet,
Ben yeni üye oldum. Next YE-2000X CI PLUS uydu alıcısı aldım. Yazılım güncelleme işini kendim yapmak istiyorum ancak önce sizlere bir kaç sorum olacak.
- Next Plus Yazılımları
- Hazır Kanal (UDB) Yükleme
- Softcam Dosyası Yükleme
- Boot dosyaları
hakkında üst konular açılmış. Çok da güzel bilgiler var hazırlayanların eline sağlık. Ancak benim gibiler için temel bilgiler ne yazık ki anlatılmamış.
- Yazılım yükleme yapıyoruz ama nereye yapıyoruz. Anakartın üzerindeki işlemcinin mi kodları değiştiriliyor yoksa Flash belleğin ki mi?
- Yeni yükeldiğimiz yazılımın temel görevleri nelerdir? Artıları eksileri nelerdir?
- Eski yazılımıma nasıl geri dönebilirim ?
- Hazır Kanal nedir? Ne gibi avantajları vardır ?
- Softcam nedir ?
- Boot dosyası nedir? Alıcının içinde kendisine ait bir boot dosyası zaten yok mudur?
Bunlarla ilgi zaten bilgi varsa beni oraya yönlendirebilir misiniz? Eğer yoksa cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Çünkü forumun amacı bilen adama yol göstermek değil hiç bilmeyen insanlara birşey öğretmektir. Üst konulardaki anlatım çok kapalı. Mesela üst konularda Softcam şöyle kurulur demeden önce Softcam şudur şu işe yarar böyle eder böyle yapar denildikten sonra kurulumu da şöyledir diye anlatılsa bence daha yararlı olur.
Biraz eleştiriyle karışık bir mesaj attım kusura bakmayın ama bu temel bilgileri öğrenmeyelim ki ona göre neyi kurup kurmamam gerektiğine karar vereyim sağlık bir bir alıcım olsun.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler,
mythief
isayuksel
27-Haziran-2006, 14:15
1 yazılım flash belleğe yazılıyor
2 yazılım yüklemek genelde emu dediğimiz bazı şifreli kanalları çözme amaçlı yükleniyor olarak bilinsede bununla birlikte kulandığınız cihazın arayüzü ve kullanımına (menü,kanal arama,kanal liste sistem kurma gibi ana işlevleri yönetmenizi sağlayan bir araçtır. bilgisayarda ki işletim sistemi gibi yani.nextlerde yazılım tarihi ve versiyonunu sistem bilgisinden görmek mümkündür. yeni yazılımlar verildiğinde ne gibi yenilikleri getirdiği belirtilir(ama malesef çoğu zaman bu yapılmıyor ve ne için yüklediğini bilmediğinde oluyor)
3 eski yazılıma dönmek için dönmek istediğin yazılımı tekrar yüklemen yeterli
4- Hazır kanal nextlerde çok işlevsel değil ama receiverda yapmış olduğun kanal sıralama kanallar frekanslar favori listelerini bilgisayardan receivera yüklemek de kullanırsın(yada tersi receiverdan bilgisayara) bazı yeeni yazılım yüklediğinde cihazın resetlenir yada resetlemek zorunda kalırsın. bu durumda receiverdan aldığın hazır kanal listesini yada forumlarda verilen kanal listesini tekrar receivera yükleyebilirsin. ancak next editörleri bilgisayarda kanal listesine müdahale etmeni kısıtlıyor
5 softcam bir bakıma key listesi dir. cihazında menu-sistem bilgisi ci sisteminde gördüğün keyleri bilgisayardan receivera aktarma için kullanılır
6- boot bilgisayardaki bios gibidir senin cihazında boot ile ilgili işlem yapmana gerek yoktur.
Umarım sorularının cevabını bulmuşsundur. yinede merak ettiklerini sorarsan biligi alabilirsin
mythief
27-Haziran-2006, 17:52
Teşekkür ederim. Temel olarak biraz anladım ama yine eksiklikler var. Ancak bunları sorarak değil de sanırım olayı biraz kurcalayarak öğreneceğim. O yüzden tekrardan sormama gerek yok şimdilik.
Benden sonra uydu alıcısını güncelleme olayına temelden başlayan arkadaşlar olur diye bu konudaki sorularımı güzel hazırlamayı düşünüyorum.
Önce forumları gezerek Next Star uydu alıcıları için kendime RS232 bağlantı kablosu hazırladım. Malzemeler:
- 2 adet RS232 dişi soket
- 2 metre 8'li kablo
Bağlantıyı şöyle yaptım :
1-1
2-3
3-2
5-5
http://img97.exs.cx/img97/6673/next1.gif
Sonra yine forumdan okuduğum kadarıyla bağlatı için kullanacağımız program PCLink 02.0i imiş. Onu da buradan (http://www.hemenpaylas.com/download/1066568/uydu_yukleme.zip.html) indirerek temin ettim*.
İlk merak ettiğim şey data kablosu çalışıyor mu ve alıcı ile bilgisayarı nasıl haberleştireceğim idi? Bunu test edebilmek için şunları yaptım :
- RS232 bağlantı kablosunun bir ucunu alıcıya diğer ucunu bilgisayara taktım.
- Alıcıyı fişe taktım ve Standby (Saat modu) konuma getirdim.
- PCLink 02.0i programını açtım ve File > Set Com Port'dan RS232 soketini taktığım seri port COM'u seçtim.
- Bağlantı doğru COM'u seçtikten sonra otomatik olarak gerçekleşmekte. Eğer gerçekleşmezse ortadaki kırmızı renkli şimşek işaretine tıklayarak bağlantıyı sağlayabilirsiniz.
Bağlanmadan önce
http://img70.imageshack.us/img70/8071/16ex2.jpg
Bağlandıktan sonra
http://img70.imageshack.us/img70/3632/20pl.jpg
Şimdi sorularım geliyor
- 2. resimden anladığım kadarıyla
S/W (Yazılım versiyonum) : INF604a091205
Data ver (Cihaz versiyonum) : YKME04070405jmfy
oluyor öyle değil mi?
- INF serisi bir yazılama sahip olduğuma göre cihazım şu özelliklere mi sahip oluyor : STI 5518 Ana islemci, Orta tip Sharp Tuner, 1-2 Mb. Flash
- Dolayısıyla ben genel adı Next Plus INF -tarih- Yazılımları şeklinde olan başlıkları mı takip etmeliyim ?
- Uydu alıcıya nasıl yazılım ya da dosya yüklersem yükleyelim bilgisayarda daima kullanacağım program PCLink mi olacak?
- Elimdeki orjinal yazılım INF604a091205 bu dosyayı biryerden bulabilir miyim? Oldu da bir sorun olursa eski yazılıma dönmek isteyebilirim.
Belki çok basit sorular soruyorum ama emin olmam gerekiyor. Yanlış birşey yapmak istemiyorum. Vaktinizi aldığım için kusura bakmayın. Cevap verenler için şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler,
mythief
* Nedense bu forumda PCLink'i indirebileceğim bir link bulamadım. Neden acaba yayınlamak yasak mıdır?
Pardon ben görmemişim burada varmış.
http://www.uzayforum.com/forumdisplay.php?f=339
EzeriM
27-Haziran-2006, 17:58
Sevgiler,
mythief
* Nedense bu forumda PCLink'i indirebileceğim bir link bulamadım. Neden acaba yayınlamak yasak mıdır?
Pardon ben görmemişim burada varmış.
http://www.uzayforum.com/forumdisplay.php?f=339
genelde bizim burada yok yoktur ama gözden kaçan olabilir sadece...:)
mythief
27-Haziran-2006, 18:03
Yukardaki sorularıma da cevap alabilir miyim. İkinci mesajımda sorduğum sorulardan bahsediyorum. Bu konularla bugün ilgilenmeye başladım. Sabahtan beri sitenizi gezip ne öğrenebilirsem öğrenmeye çalışıyorum ama ilk defa öğrendiğim için yine de emin olamıyorum. O yüzden çok basit sorular da olsa sorma gereği hissediyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler,
mythief
mythief
27-Haziran-2006, 21:45
- Dolayısıyla ben genel adı Next Plus INF -tarih- Yazılımları şeklinde olan başlıkları mı takip etmeliyim ? Bunu değil de "Next X Serisi -tarih- Yazılımları" şeklindeki yazılımları takip etmem gerekiyormuş. Üst konuları gezerken dikkatimi çekti. İyi ki hemen yüklememişim. O kadar dikkat etmeme rağmen çok fazla dosya var kafam karışıyor. Üstelik daha yeniyim.
Diğer sorularıma da cevap gelirse çok sevinirim.
Sevgiler,
mythief
GeZeGeN
27-Haziran-2006, 22:37
dostum o kadar uzun destan gibi yazıyorsunki oturup okumak için zaman lazım kısa öz yazarsan iyi olur
isayuksel
28-Haziran-2006, 02:11
Arkadaşım yazılımlar genelde x serisi yazılımları takip edeceksin
isayuksel
28-Haziran-2006, 02:16
inf604a091205 versiyon 604 a ve 12.09.2005 tarihli yazılım anlamına geliyor
şuan pclink 2.0 i editörü en yeni editör ve bunu herzaman kullanabilirsin(yazılım,softcam ve kanal listesi için)
eski yazılımları depodan bulabilirsin ve bence istediğin yazılmı bul indir ve bilgisayarında sakla,:
http://www*********
kolay gelsin
mythief
28-Haziran-2006, 12:09
İsa bey verdiğiniz link süper. Geri dönüş yapabilmek için eski versiyonlar her zaman elimin altında olsun isterim. Sayenizde buldum. Dolaylı yoldan kafamı karıştıran birşeye de cevap vermiş oldunuz.
- INF604a091205 versiyonu ile de aslında ben CI sistemi (EMU key girebilirmişim) kullanabilirmişim. Çünkü Next YE-2000X CI Plus içindeki INF604a091205 yazılımı da bir EMU (Emulatör) yazılımıymış. Yani gerçek adıyla bir "softcam". CI yuvasına gerçek bir CAM ve Smartkart takmak yerine ben bunun emülasyonunu sağlayan bir EMU yazılımını Flash belleğe yüklüyorum ve CI yuvasına modül takmışım gibi CI Sistem'den şifre girerek kanalları açıyorum. Olayın özeti sanırım böyle öyle değil mi? En azından ben böyle anladım.
- Peki INF604a091205 ile hala kullanabileceğim kanallar var mıdır? Mesela şöyle bir liste hazırlansa güzel olurdu : Turksat 1C ve Hotbird uydularıyla aşağı yukarı 600-700 kanal izleyebiliyormuşum. Öyle bir liste olsun ki bu 600 kanalın her birinin karşısında onu izlemek için gerekli yazılım versiyonu yazsın.
Çünkü belki benim sıklıkla izlediğim kanal için illa yeni EMU yazılımı gerekmeyebilir. Forumlarda okuyorum bazı üyeler yeni EMU yazılımı yükledim eskiden açamadığım bazı kanalları açabiliyorum ama eskiden izleyebildiğim bazı kanalları da kaybettim diyor. Ne dersiniz bu konuda benden daha tecrübelisiniz?
- Bu forumda "Softcam dosyası" olarak adlandırılan diğer bir değişle "EMU Key listesi" ya da bana göre asıl adı "CAS (Conditional Access System) Key listesi" yüklemenin avantajı şu mudur?
Elle tek tek CI Sistem'den şifre girmek yerine CAS Key Listesini (Softcam dosyası) yüklediğimde alıcı bu dosyadan şifreleri otomatik olarak mı okuyor? Yoksa yine ekstra birşey yapmama gerek var mı?
- Kalem ile ampuldan yazılım atma arasındaki fark nedir? Burada da önemli konularda sürekli ampuldan yazılım atma anlatılmış ama kimileri şöyle diyor:
Eğer cihaz ile bağlantı kurulamazsa (cihazda bir sorun varsa ya da önceden yanlış bir yazılım yüklendiyse) Ampül (boot modu) modunda yazılım yüklenir deniliyor. Ancak bunun sakıncası şuymuş yanlış bir versiyon yükleseniz dahi alıcı bunu kabul ediyormuş. Yani zorda kaldığınız zaman ampülden yazılım yükleyin deniliyor.
Oysa eğer bilgisayar ile alıcı bağlantı kurabiliyorsa herzaman kalemden yazılım göndermek daha sağlıklı diyorlar. Çünkü yanlış yazılım yüklemeye çalıştığınızda program hata veriyormuş.
Bu açıklama ne kadar doğrudur?
- Bizim EMU yazılımları ile izleyebileceğimiz platformlar "Polsat, TPS, Multivision, ABsat, Digital+, TVCabo, C+ Hollanda, Orf" ile mi sınırlıdır?
Ya da kısaca şöyle sorayım güncel EMU yazılımları ile gerçekten izlenebilen platformlar hangileridir?
Çok soruyorum ama yeniyim ve o yüzden merak ediyorum. Umarım anlayışla karşılarsınız. Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
isayuksel
28-Haziran-2006, 14:20
Arkadaşım konulara çok çabuk adapte olmuş ve olayın temelini çözmüşsün zaten. Samimi olarak söylüyorum sizin gibi bu kadar ayrıntılı araştırma yapıp olayı temelden algılayıp bilinçli hareket eden kişi sayısı pek az, yukarıdaki açıklamalarınız tamemen doğru
Elle tek tek CI Sistem'den şifre girmek yerine CAS Key Listesini (Softcam dosyası) yüklediğimde alıcı bu dosyadan şifreleri otomatik olarak mı okuyor? Yoksa yine ekstra birşey yapmama gerek var mı?
evet dediğiniz gibi ekstra birşey yapmanıza gerek yok ama bir açıklama yapmak istiyorum belkide biliyorsunuz:
Cihaz bilgilerinizi Menü - Cihaz Bilgisi ile görüntüleyebilirsiniz. Eğer EMU açık ise görüntülenmez. Bu durumda EMU'yu kapatmak için kırmızı tuşa basarak 1234 yazınız. Ama cı sisteminin aktif olabilmesi için yani emunun kullanılabilmesi için aynı yöntemle Menü - Cihaz Bilgisi-kırmızı tuş-1234 ile emuyu açmalısın
Emu ile izlenebilecek kanallara gelince şu aniçin pek fazla birşey yok;
Türksatta ***********, Hotbirdde AB Sat paketinin bir kısmı, Baby TV(Çocuk kanalı Türkçe dil desteği var)ile belki bir kaç kanal daha Astra Sirus ve Hispasat ile ilgili pek fazla bilgim yok ama o uydularda daha fazla kanal çözebiliyor mesela sirusta şu an emu ile seyredilen kanal sayısı en fazla diye biliyorum,
son bir not forumda bununla ilgili bölümlerde var mesele popüler uydu alıcıları topiğinde uydular ve bu uydularda seyredilebilen şifreli yayınlar hakkında bilgiler var diye hatırlıyorum o bölümleride incelersen iyi olur
mythief
28-Haziran-2006, 16:24
Teşekkür ederim İsa bey. Bilinçli hareket etmeye çalışıyorum çünkü hem böyle yaptığımda öğrendiğim şeyden zevk alıyorum hem de ilerde başkalarına da yardımcı olabilirim. Eski bir internet kullanıcısıyım internetin ruhunda paylaşım vardır. Dolayısıyla umarım ilerde bu konuyu okuyan arkadaşlar da birşeyleri temelden öğrenir.
Verdiğiniz depo linki benim için çok şey ifade ediyor. O linki görünce inanılmaz sevindim. Eski yazılım bana her zaman geriye dönüş için bir açık kapı bıracak. İnternette şöyle bir yazı buldum ne derece doğrudur sizce :
- Emu yazılımlarını cihazlarınıza yüklediğiniz zaman doğabilecek problemler, satıcınızın size sunduğu garanti kapsamına girmez. Yazılımların uzman kişiler tarafından üretilip üretilmediği belirsizdir. Yani bir yazılımı cihazınıza yüklediğiniz zaman cihazınıza zarar verebilirsiniz ve bu durum garanti kapsamına girmeyeceğinden cihazınız işe yaramaz hale gelebilir.
Oysa Next içinde Softcam yüklü olan ucuz ama işlevsel bir uydu alıcı. Alırken en çok satan uydu alıcılarından biri Next diye almıştım ama şimdi Next ve o tarz uydu alıcılarının neden çok sattığını daha iyi anladım.
Zaten özünde EMU yüklü olan Next uydu alıcılarına yeni yazılım yüklemek gerçekten garanti kapsamını bozar mı? Çünkü bu uydu alıcılarını alan zaten EMU yazılımları için alıyor. Sonuçta ortaya ilginç bir çelişki çıkıyor.
Next servislerinin yazılım yüklemelerden kaynaklanan problemlere bakış açısı nedir? Gerçekten garanti dışı deyip öyle mi hizmet veriyorlar?
- Bende Next YE-2000X CI PLUS yani X Serisi uydu alcısı olduğu için Boot dosyasına gerek yok (Bu konu (http://www.uzayforum.com/showthread.php?t=4455)ya dayanarak söylüyorum). Flash belleği yakma olasılığım düşük ancak insanlık hali dikkatsiz bir anıma geldi yanlış yazılım yükledim ve alıcı yoldan çıktı.
Bu durumdan boot modunda yani ampülden doğru yazılımı yükleyerek servise gitmeden sorunu kendim çözebilir miyim?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sevgiler,
mythief
isayuksel
28-Haziran-2006, 16:41
Öncelikle bende teşekkürlerimi iletmek isterim. Kısa sürede sizinde burada pek çok kişiye yardımcı olabileceğinize inanıyorum.
Emu yazılımlarını cihazlarınıza yüklediğiniz zaman doğabilecek problemler, satıcınızın size sunduğu garanti kapsamına girmez. Yazılımların uzman kişiler tarafından üretilip üretilmediği belirsizdir. Yani bir yazılımı cihazınıza yüklediğiniz zaman cihazınıza zarar verebilirsiniz ve bu durum garanti kapsamına girmeyeceğinden cihazınız işe yaramaz hale gelebilir.
uyarısı doğrudur ama siz cihazı aldığınızda da zaten emu yüklü idi.(verdiğiniz ilk bilgilere göre söylüyorum)Yani aldığınız satıcı veya dağıtıcı firma zaten yazılımı yükleyip satmış, yazılım yüklerken oluşabilecek flaş yanmaları garanti kapsamı dışında değerlendirilir. Umarım böyle birşey olmaz(Zaten nextlerde bu oldukça zor) Flaş kurtarma olayı çok zor bir olay atölye şartları gerektiriyor. Fakat böyle bir olasılıkta satıcınızdan garanti kapsamında değerlendirme yapmasını istemeniz doğal diye düşünüyorum ancak olumlu yanıt alma olsaılığınızın düşük olduğunu belirtmek isterim.
Benzer bir durum başıma geldi, arıza yazılım atarken değil elektrikler kesilip gelince oluştu ve satıcıdan garanti kapsamındaflaş değişimini talep ettim ve yaptırdım
mythief
29-Haziran-2006, 19:46
Benim kafam karıştı yine birşey soracağım.
EMU yazılımı güncellemek istiyordum fakat burada okuduğuma göre yazılımı attıktan sonra cihaz fabrika ayarlarına döneceği için içindeki daha önceden ayarlanmış olan kanallar kaybolacak deniliyordu. Ben de bununun üzerine cihazda 604a yazılımı varken PCLink kullanarak UDB versini kaydettim. 610b EMU yazılımını ampulden başarılı bir şekilde yükledim. Cihazı tekrardan başlattıktan sonra dil seçimimi yaptım. Ayarları kaydettim ve menüye geçtim. Eskiden kayıt ettiğim kanallarım pek tabi yoktu. Sonra önceden kaydettiğim UDB dosyasını yükledim ama kanallarımı yine göremiyorum sorun nedir?
Oysa nette birinin verdiği bir UDB dosyasını yüklediğim zaman kanal listesini görebiliyorum. Bunun sebebi nedir?
Ben her EMU yazılımı yüklediğimde mecburen kanal listemi kaybedecek miyim?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgiler,
mythief
apricot
30-Haziran-2006, 08:39
Bir cihazın anatomisini çıkartıyorsunuz.
Sizi tebrik ediyorum.
Bu topic aynı cihaz kullanıcıları için yol gösterici olacağına inanıyorum.
Ayrıca diğer uydu alıcılar için aynı incelemeyi yapmanızı ve burada paylaşmanızı isterim.
Saygılarımla
isayuksel
30-Haziran-2006, 13:23
Zaten cihazın Fabrika ayarlarına dönmesi mevcut tp listesi, kanal listesi ve frekanslarla ile yazılımın tam uyuşmamasından
dolayı veya yeni eklemeler sebebi ile olmaktadır. Yani eğer zaten cihaz yeni yazılımla Fabrika ayarlarına dönüşüyorsa eski yazılımın
hazır kanal listesi yeni yzaılımlı cihaza atılamıyor. Dikkat ederseniz forumlarda nextler(bu serilerde) için udb dosyaları verildiğinde
hangi versiyon için hazırlandığı belirtilir.
Forumdan almış olduğunuz (veya nette) hazır kanal listeleri yeni yazılımlara uygun olduğundan dolayı cihazınızda görebilmektesiniz.
Dolayısıyla bu sorun nextler(bu serilerde) için genel bir sorundur sadece sizin cihazınızla alakalı değildir.
Her emu yazılımında cihaz fabrika ayarlarına dönmez. Fabrika ayarlarına dönme uzun süre yazılım güncellemesi yapılmadığı zaman ve
yazılımlarda tp listeleri frekanslarla ilgili bir farklılık varsa o zaman gerçekleşir.
Bazı farklı markalarda yazılımlar verilirken cihaza reset atılması önerilmektedir. Next plus serilerinde bu olay otomatik geçekleşiyor diyebiliriz. Ve sorun olarak gördüğümüz bu olay aslında sorun değil iyi bir özellik olarak da düşünülebilir.
guro
30-Haziran-2006, 14:37
sevgili mythief burda her receivera göre yazılım
mevcut bulamadıgın yazılım olursa sayet yardımcıda oluruz
bu sormus oldugun sorular makinanın flashı icin oldukça riskli
bir arkadasım yanlıs bir tarif verebilir kaza ile ve makinan
zarar görür sonra biz suclu oluruz burda bu tip seyler cok olur
onun icin sana tavsiyem tabiiki soru sor fakat cok detaya inme
konuları takip et bizde burda ogrendik bu isleri takip ederek...
., ., ., ., .
isayuksel
30-Haziran-2006, 18:20
sevgili mythief burda her receivera göre yazılım
mevcut bulamadıgın yazılım olursa sayet yardımcıda oluruz
bu sormus oldugun sorular makinanın flashı icin oldukça riskli
bir arkadasım yanlıs bir tarif verebilir kaza ile ve makinan
zarar görür sonra biz suclu oluruz burda bu tip seyler cok olur
onun icin sana tavsiyem tabiiki soru sor fakat cok detaya inme
konuları takip et bizde burda ogrendik bu isleri takip ederek...
., ., ., ., .
Bence sorular önemli ve bilinçli sorular, ben tam tersine keşke herkes bu bilnçle sorular sorsa ve yaptığı işin ne olduğunu bilerek yaparsa sorunlar o kadar azalır.
guro
30-Haziran-2006, 18:49
saygı duyarım bilinçten bahsetmiyorum ben olagan seyleri
dile getirdim...
mythief
01-Temmuz-2006, 00:33
İsa bey
önce sizden başlayayım. Cevabınız için teşekkür ederim. Mesaj 14 (http://www.uzayforum.com/showpost.php?p=47989&postcount=14)'de sorduğum sorunun cevabı sizin dediğiniz gibi. Sanırım "INF607a..." seri nolu EMU yazılımında ciddi bir değişikliğe gidilmiş. Benim cihazımda fabrika çıkışı INF604a olduğu için 604a yüklü iken yedek olsun diye aldığım UDB'yi (User Database - Kullanıcı Veritabanı yani Kanal Listesi) EMU yazılımını güncelledikten sonra (INF610b) kullanmam mümkün değilmiş. Herhalde INF607a ve sonrası yüklü olan cihazlardan alınan herhangi bir UDB dosyası teorik olarak INF610b yüklü olan bir cihazda da kullanılabilir sanırım.
Benim durumumda olanlar ya kanal tarama yapacaklar ya da nette arkadaşlarımızın paylaştığı herhangi bir UDB verisini (Kanal Listesi dosyası) cihazlarına yükleyecekler.
apricot
İlginiz için teşekkür ederim. Umarım siteye faydalı olurum.
guro
Benim yapmak istediğim şey aslında sizin dediğinizden farklıydı. Üst konularda çok güzel bilgiler var. Çok faydalı oldu benim açımdan. Ancak temel bir eksiklik vardı bana göre. Bu foruma has değildi bu serzenişim.
Şöyle izah edeyim. Ben bir hafta önce uydu alıcısı aldım. Daha öncede uydudan TV izlemedim. Konuya oldukça uzağım. Tek öğrendiğim şey satıcının bana söyledikleri.
- Yazılım güncelleyerek ve güncel şifrelerle izlenmeyen kanalları izleyebilirsin.
Konuyu açmadan evvel siteyi bir güzel gezdim. Benim durumumda olan üyelere hep şu cevaplar verilmiş.
- Üst konulardan şu şu linklere bakın orada herşey var.
Tamam çok güzel bilgiler var da. Hemen aklıma şu sorular geldi.
- Ben neden "yazılım" yüklüyorum?
- "EMU" nedir?
- "Softcam dosyası" yüklüyorum tamam ama bu nedir ne işe yarar?
- "UDB" nedir?
- "Kart" nedir "modül" nedir?
Bu terimlerle neler yapacağım 'anlatılmış' ama bu terimlerin 'içi' doldurulmamış. Ne anlama gelir bu terimler? O yüzden soru cevap şeklinde bu tarz bir konu açtım. Konuyu ilk açtığımda hiçbirşey bilmiyordum. Hem okuyarak hem de cevap veren arkadaşlarım sayesinde şimdi baya birşeyler öğrenebildim.
Amacım olaya tam olarak sıfırdan başlayanlar için mini bir yardım dosyası gibi birşeydi. Ezberden iş yapmak yerine bu işi anlayarak yapmayı tercih ettim. Bir iki ekleme daha yapacağım bu konunun sonuna o zaman niyetim daha iyi anlaşılacaktır.
Sevgiler,
myhief
saw2006
09-Temmuz-2006, 01:10
Öncelikle Barış Manço için tebrik ederim
Ben de çoook yeniyim ve sormak istediğim soruları sormuşsun okudum faydalı oldu
Benim cihazım seninkinin FTA modeli tercih sebebim de hiçbir zaman kart almayı düşünmeyeceğimden fazla para vermeyeyim oldu
Acaba fark sadece kart takılması mı yoklsa izlenebilen kanal sayısı da mı artıyor?
Merak ettiğim bazı şeyler de var
Bu arada evimde internet yok ve bulduğum şifreleri de elle girmek zorundayım
Ama hangi kanalın hangi paket içerisinde olduğunu bilemiyorum bunu nasıl öğrenebilirim?
cihazı aldığımda bir yükleme yapmışlardı ve şu an kanal listesinde bulunan çoğu şifreli kanal bile açılıyordu. Ama şimdi şifresiz kanallardan bir kısmı sinyal yok mesajı veriyor. Bu kanalları nasıl tekrar izleyebilirim?
Bazı şifreli kanallarda hem via hem seca hem irtedo yazıyor hangi şifreyi bulmam gerekiyor?
Teşekkür ederim
isayuksel
09-Temmuz-2006, 18:53
Öncelikle Barış Manço için tebrik ederim
Ben de çoook yeniyim ve sormak istediğim soruları sormuşsun okudum faydalı oldu
Benim cihazım seninkinin FTA modeli tercih sebebim de hiçbir zaman kart almayı düşünmeyeceğimden fazla para vermeyeyim oldu
Acaba fark sadece kart takılması mı yoklsa izlenebilen kanal sayısı da mı artıyor?
Merak ettiğim bazı şeyler de var
Bu arada evimde internet yok ve bulduğum şifreleri de elle girmek zorundayım
Ama hangi kanalın hangi paket içerisinde olduğunu bilemiyorum bunu nasıl öğrenebilirim?
cihazı aldığımda bir yükleme yapmışlardı ve şu an kanal listesinde bulunan çoğu şifreli kanal bile açılıyordu. Ama şimdi şifresiz kanallardan bir kısmı sinyal yok mesajı veriyor. Bu kanalları nasıl tekrar izleyebilirim?
Bazı şifreli kanallarda hem via hem seca hem irtedo yazıyor hangi şifreyi bulmam gerekiyor?
Teşekkür ederim
Fta ile ci arasındaki temel fark sizinde dediğiniz gibi. Fta larda modül girişi bulunmuyor, ci lerde modül girişi var. cis lerde ise ayrıca modül yuvası ile birlişkte yerleşik modül de bulunmakta. Kart ve modül kullanmayacaksanız fta modeli yeterlidir. Normalde bu cihazlarla İzlenebilen kanal sayısında farklılık yoktur. Ama bazı kanallar modül ile izlenebildiğinden modüle göre birkaç kanalı extra dan açabilmektedir.
Bu cihazlarda tp dediğimiz (kanal paketleri yada kanal buketleri diye de adlandırabiliriz) gruplandırılmıştır. key girmek istediğiniz yayınların şifreleme sistemini biliyorsanız ilk önce menu ci sistemine gireceksiniz. Orada şifreleme sistemleri gözükecektir. Her şifreleme sistemiin içerisinde de şifreli yayın paketlerinin ismi gözükmektedir.
Öreneğin tps kanallarının şifrelerini girecekseniz:
menu+ci sistemi+ viaccess +ok+tpsaes+ok yaptığınızda keyler gözükmekte ve burada değişiklikleri yapabilmektesiniz.(Ancak tpsler şu an için çok sık key değiştirdiğinden keyleri sürekli temin edebilme şansınız olmalı internet yada waptan keyleri takip edebilmeniz gerekmekte).
Sinyal olmayan kanalların ne olduğunu bilemiyorum ama cihazınızı resetleyip gerekli ayarları yaptıktan sonra tekrar kanal aramasını yapmanızı tavsiye ederim. Eğer bu konuda tecrübeniz yoksa sadece kanal aratması yapınız. Gerekli ayarları yapmakta zorlanabilirsiniz(uydu seçimi diseq ayarları gibi)
Şifre sistewmleri ile ilgili bilgiler için forumda ilgili bölümlere bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Aşağıdaki linki incelemenizi tavsiye ederim:
http://www.uzayforum.com/forumdisplay.php?f=87
ayrıca uydular bölümünüde incelemenizde fayda var:
http://www.uzayforum.com/forumdisplay.php?f=65
Başka sorularınız ve sorunlarınız varsa elimizden geldiğince burada yardımcı olmaya çalışırız. Kolay gelsin.
saw2006
09-Temmuz-2006, 20:49
Yanıtlarınıza teşekkür ederim.
Forumda tp listelerini buldum ama bu demetlerde hangi kanallar olduğunu nereden bulabilirim?
Bir de şifresini bulduğum bir kanalın adını cı sistem içindeki şifreleme sistemlerinin içinde bulamayabiliyorum. Bunun yerine demet adları ve altında tek veya daha fazla satırda şifreler görüyorum. Tabi bu durumda kanalın hangi demette geldiğini bilmeyince şifreyi de nereye ve kaçıncı satıra gireceğimi bilemiyorum.
Teşekkürler
isayuksel
10-Temmuz-2006, 14:37
Yanıtlarınıza teşekkür ederim.
Forumda tp listelerini buldum ama bu demetlerde hangi kanallar olduğunu nereden bulabilirim?
Bir de şifresini bulduğum bir kanalın adını cı sistem içindeki şifreleme sistemlerinin içinde bulamayabiliyorum. Bunun yerine demet adları ve altında tek veya daha fazla satırda şifreler görüyorum. Tabi bu durumda kanalın hangi demette geldiğini bilmeyince şifreyi de nereye ve kaçıncı satıra gireceğimi bilemiyorum.
Teşekkürler
Bunu kanal kanal tp tp irdelemeniz gerekiyor. Örneğin aşağıdaki id ler tps grubuna aittir
V 007C00 00 1018B5CCAC9CFEDD ;TpsAes
V 007C00 11 A56FAE1238C754A1F ;TpsAes
V 007C00 08 AFAA50ACBBD8263B ;TpsFrance
V 007C00 09 2015E1763FE9ED27 ;TpsFrance
V 007C00 0A 1AA95722DA2222AA ;TpsFrance
V 007C00 0B 4FC06186E48C357C ;TpsFrance
V 007C00 0C 8A00CB94FB8A492D ;TpsFrance
V 007C00 0D 124B6C81861E02B3 ;TpsFrance
V 007C00 0E CE2F7EBA0AA4DD51 ;TpsFrance
V viaaccess
007C00 Tps paketinin identi
00
11
08
09
0A
0B
0C
0D
0E indexleri
indexlerin karşısındaki rakamlar o indexe ait keyleri ifade etmektedir
Herhangi bir softcam dosyasını notepad ile açıp incelerseniz buketleri ve indexleri biraz olsun anlayabilirsiniz.
Bir önceki mesajımda belirttiğim linklerde konu ile ilgili bilgi bulabilrisiniz
Ayrıca şu linki bir inceleyin
http://www.uzayforum.com/showthread.php?t=6531
eserr
14-Temmuz-2006, 21:30
sevgili isa bey bir sorum olacak..su an makinemdeki yazılım INF505.... diye baslıyor.acaba INF610... yükleyebilirmiyim
isayuksel
14-Temmuz-2006, 21:33
sevgili isa bey bir sorum olacak..su an makinemdeki yazılım INF505.... diye baslıyor.acaba INF610... yükleyebilirmiyim
Yükleyebilirsiniz, Ancak yukarıdaki mesajlarda da bahsedildiği gibi cihazınız fabrika ayarlarına geri dönecektir.Dil seçimi uydu seçimi diseq c ayarları nı yapıp kanal taraması yapılması gerekecektir.
eserr
14-Temmuz-2006, 21:46
cok tesekkür ediyorum.öncelikle yazılımı yükleyim sonra diger ayarlarla ugrasırım.bir defa flash ı yakmıştım.onun korkusu var yine.
ilginiz için tesekkür ederim
isayuksel
14-Temmuz-2006, 21:52
boot dosyası yüklemeyeceksiniz PCLink2.0i ile direk son yazılımı yuükleyin
iyi akşamlar. 3 ay önce taktırdığım Cihazım Next Ye 2500x DPCI Plus. Üstündeki yazılım ise INF411a022805 MO00.32 . Bügünkü keylerin hiç birini çözmüyor. Yazılımın üzerine hangi yazılımı atabilirim. Yeni yazılım atarken eskisini silmelimiyim.:?:
basaksucan
17-Şubat-2007, 20:47
arkadaşlar bu soru cevap serisinin bitmiş olmasına üzüldüm.çok temel sorulara cevaplar buluyordum.eminim pek çok kişi de kafasındaki pek çok sorulara cevabı bu sayfalarda bulmuştur.bu serinin tekrar canlanması için tecrübeli arkadaşların ilgilenmelerini temenni ediyorum